Jak wyeliminować słodycze z jadłospisu?

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar cukru w diecie może być niezwykle destrukcyjny dla organizmu. W dzisiejszych czasach jednak ucieczka od cukru jest bardzo trudna, ponieważ biały składnik znajdziemy, nie tylko w typowych słodyczach, ale również w większości przetworzonej żywności dostępnej na półkach sklepowych. Uzależnienie od cukru jest silne – często porównuje się je do uzależnienia od narkotyków. Jak zatem uwolnić się od „białej śmierci”? Nagłe odstawienie cukru może być trudne. Pewnym sposobem na ratunek jest swego rodzaju oszukanie organizmu, czyli dostarczenie żywności podobnej do tej mocno słodzonej. Jakie produkty mogą spełniać taką rolę? Znaną i lubianą słodkością są domowe (lub sklepowe) dżemy. Czy można stworzyć zdrowy dżem? Można.

W składzie odnajdziemy jedynie owoce, na przykład śliwki ekologiczne. Przykłady takich rozwiązań znajdziecie na stronie sklepu ze zdrową żywnością, w kategorii produktów: Dżemy bez dodatku cukru. Jeśli jednak ktoś tęskni za standardowymi, sklepowymi słodyczami i nie wyobraża sobie bez nich życia, to mamy dobrą wiadomość. Istnieje cały segment rynku zdrowej żywności, poświęcony eko słodyczom.

Takimi produktami mogą być ciastka, batony, czy też orzechy. Chcesz zobaczyć, jak wyglądają tego typu słodycze? Na stronie eko sklepu zerknij w zakładkę: Zdrowe słodycze i ciastka. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że sam cukier posiada swoje zamienniki, które zapewniają słodki i przyjemny smak kawy, herbaty, czy też ciast. Takimi zamiennikami może być stewia lub ksylitol. Jak widać, nie jesteśmy skazani na szkodliwy cukier. Rynek zdrowej żywności dostarcza nam wielu zamienników słodyczy, dzięki którym możemy zdrowo się objadać.